Potatisåret

April - maj

Felix potatisår börjar långt innan första potatisplantan är satt i jorden, då odlarna behöver förbereda jorden. Sten sållas bort, ogräs bekämpas och jorden vänds för att skapa de bästa förutsättningarna för en bra skörd. På Felix är vi väldigt måna om att kunna erbjuda produkter av bästa kvalitet, och det är därför det är vi som väljer ut de rätta potatisplantorna och odlingssorterna som vi sedan levererar till våra odlare. I mitten av april har temperaturerna i södra Sverige vanligtvis kommit upp till 10-12 grader, och då sätter vi majoriteten av våra potatisar i jorden. Är det en riktigt kall vår kan det ta in i maj innan alla 600 hektar odlingsland är fyllda med små härliga knölar.

Röd traktor körandes på en åker
Traktor på grönt fält en sommardag

Juni - juli

Under våren åker vi ut till alla våra odlare och tittar till odlingarna, samt gör kvalitetskontroller. I början av sommaren växer potatisen så att det knakar, och vi går alla och önskar en härlig svensk sommar. Temperaturer runt 20 grader, och minst 20 mm regn per vecka är de bästa förutsättningarna för en bra potatisskörd.

Augusti - oktober

Innan potatisen skördas så dödar man blasten på plantan. Då stannar plantan att växa ytterligare, vilket påskyndar skalbildningen. När potatisen har ett lite tjockare skal är den lättare att ta upp ur jorden utan att skadas, samtidigt som den har större chans att lagras väl och stå emot sjukdomar och skadedjur. 

Någon gång i skiftet juli-augusti skördar vi potatisen som används till vår färskpotatis, medan potatissorterna som vi använder vid friterade produkter, så som våra pommes strips skördar vi från slutet av augusti till mitten av oktober. 

 
Hand som håller nyplockade rödbetor med blast.
Jordiga potatisar och en skopa

Oktober - februari/juni

Så fort potatisen skördas kör vi igång produktionen i Eslöv, i mellersta Skåne. Det är full fart i potatisfabriken från mitten av augusti fram till mitten av juni, då vi passar på att ha sommarledighet. I mitten av augusti har fabriken fullt upp med att hantera våra svenska gurkor. Visste du att gurkan inte alls kan lagras så som potatisen, och måste därför hanteras inom 2 veckor från skörd?  Så fort gurkskörden är hanterad går vi över till potatisen, och har full fart i fabriken fram till nästa juni.

Potatisen som inte ska hanteras direkt lagras innan vi hämtar hem den från odlarna till vår potatisfabrik i Eslöv. Majoriteten av vår potatis lagras ute hos odlarna, där potatisen läggs i stukor. En stuka är en avlång hög med potatis under ett täcke av halm som fungerar som ett frostskydd under de kallare månaderna. För att potatisen ska kunna lagras så länge som möjligt behöver de stabila temperaturer runt 6-7 grader och riktigt mörkt under hela lagringstiden.  

Varje år odlar vi potatis på ca 600 hektar. Det är inte mindre än 850 fotbollsplaner, vilket resulterar i 35,000 ton potatis!

Nyupptagna potatisar på en spade.

Varför restar vi bland produkter även om det finns potatis att köpa i matbutiken?​

Våra frysta potatisprodukter är otroligt populära, och det har varit svårt för oss att estimera hur mycket potatis som behövs för varje odlingssäsong. Om vi estimerar för lite har vi ingen potatis att sälja i slutet av en säsong, och det kan vara slut på vissa potatisfavoriter under juli och augusti. Om vi odlar för mycket potatis måste vi slänga stora mängder mat, då vi inte kan lagra potatisar i all oändlighet. Då de potatissorterna som vi odlar gör sig bäst friterade är det svårt för oss att sälja den till andra aktörer, då vi är de enda i Sverige som säljer fryst potatis från Sverige.  

Matpotatis, alltså den potatisen du kan köpa i lösvikt i matbutiken, lagras kallt för att den inte ska gro. Det innebär dock att stärkelsen i potatisen omvandlas till socker medan potatisen lagras. När denna typ av potatis med hög sockerhalt friteras så karameliseras sockret, och potatisen blir väldigt mörk och inte sådär gyllene som vi önskar den. Istället så odlar vi specifika potatissorter som har en lägre halt av stärkelse, och därmed en lägre sockerhalt när vi väl ska fritera potatisarna.  

Skånekarta

Här finns våra potatisodlare

Felix samarbetar med ungefär 30 potatisodlare spridda över hela södra Sverige, med en stark majoritet i Skåne. 

Nedan kan du läsa mer om några av de härliga odlare som hjälper oss skapa vår fina potatis.

Åke Nilsson ärvde gården av sin far 1983 och det var även då samarbetet med Felix började. Ett samarbete som har visat sig fungera så väl att Åke kunnat investera i en ännu större gård, en stor investering som visade sig framgångsrik.

I Sverige har vi odlat gurkor sedan 1600-talet, och på gården Andersborg i Södra Sandby i Skåne har familjen Jönsson hållit på nästan lika länge. Gården har tillhört familjen i 11 generationer och har ett långt och nära samarbete med Felix. Idag är det Nils Jönsson som driver gården vidare.

På den 100 år gamla släktgården Sassarps gård i Löberöd i Skåne odlas det idag potatis, råg, raps, sockerbetor och vete. Gården består av 315 hektar – 50 hektar består av potatis, varav 25 hektar potatis kommer till Felix. Fredrik har odlat potatis till Felix i snart 15 år, innan dess var det Fredriks far som drev gården.

Den stora gården i Sölvesborg i Blekinge har varit i släktens ägor ända sedan 1800-talet. Genom åren har familjen odlat både rödbetor, potatis, spannmål, raps, sockerbetor och majs, men idag är det rödbetor som gäller.

Per och Kristina har varit gifta i över 30 år och har odlat potatis till Felix nästan lika länge. På den 110 hektar stora gården utanför Höör arbetas det för högtryck – förutom potatisodlingarna går mycket tid åt till att utveckla gården.

Gården i Fjälkinge utanför Kristianstad har en lång historia och har funnits i familjen Fjelkners ägo i olika konstellationer ända tillbaka till 1600-talet. Trots att både krig och bränder har härjat så har gården överlevt tidens tand och idag odlas både rödbetor, sockerbetor, potatis och spannmål.

Den gamla gården bland de gröna fälten har en lång och intressant historia. Det var domkyrkan i Lund som ägde den under många hundra år, medan granngården har funnits inom familjen i fem generationer. Ulf växte upp på gården med sina föräldrar som utöver rödbetor även odlade potatis.

Information om vår behandling av personuppgifter om konsumenter

Medlemsinformation

Medlemsvillkor & Klubbregler för Klubb Felix

Genom att bli medlem i Klubb Felix godkänner du dessa villkor.

1. Allmänt

Arrangör och ägare av klubben:
Orkla Foods Sverige AB
Box 4249
203 13 Malmö

2. Medlemskap:

För att kunna bli medlem i Klubb Felix måste du vara folkbokförd i Sverige samt vara minst 16 år fyllda.

Medlemskapet är personligt och får ej överlåtas. Det är ej tillåtet att inneha flera konton i Klubb Felix. Arrangören har rätt att dra in eller avsluta dina medlemskap vid misstanke om att du har flera konton. Medlemskapet är begränsat till privatpersoner och är ej öppet för företag. För att bli medlem måste du ha en aktuell och giltig e-postadress.

Medlemskapet i Klubb Felix är kostnadsfritt och du behöver inte köpa något för att bli medlem. Du kan avsluta ditt medlemskap när du vill, detta gör du genom att skicka en förfrågan om att avsluta ditt konto till klubbfelix@felix.se. Om du avslutar ditt medlemskap förlorar du de poäng som du har samlat in, samt de eventuella kuponger som finns under ”Mina kuponger” som inloggad på Klubb Felix.

Det datum då du loggar in första gången och får dina 10 välkomstpoäng, kommer att utgöra ”Startdatumet” för ditt Medlemsår. Medlemsåret är de tolv (12) månader som följer efter Startdatumet varje år. Under medlemsårets 12 månader samlar du poäng och blir belönad på de poängnivåer som triggar kuponger. Efter 12 månader nollställs ditt poängsaldo och du får påbörja en ny resa mot gratisrätter och rabattkuponger i Klubb Felix. Tidpunkten då du loggar in igen och får dina nya 10 välkomstpoäng utgör ditt nya ”Startdatum” och ett nytt medlemsår sätter igång.

3. Om Klubb Felix

Klubb Felix är en klubb för allt det goda. Ju mer du gillar Felix, desto mer Felix får du – när du samlar poäng.

Du kan endast tjäna poäng genom att som inloggad registrera en kod eller utföra andra poänggenererande aktiviteter i enlighet med den information som Klubb Felix då och då går ut med. Koden du registrerar hittar du på insidan av våra frysta enportionsrätter, vilket innebär att du behöver köpa våra produkter och registrera koderna för att få poäng. Poängen som du tjänar in är personliga och kan inte överföras till en annan person eller medlem. Du kan när som helst se ditt poängsaldo genom att logga in och besöka ”Mina poäng”.

När du blir medlem bjuder vi på dina första 10 poäng. Därefter behöver du registrera ytterligare 9 koder (90 poäng) för att nå upp till 100 poäng och trigga en gratisrätt; du får alltså den 10:e rätten gratis.

Eftersom det ingår en kod i din gratisrätt så bjuder vi på 10 poäng igen – därefter får du registrera ytterligare 9 koder (90 poäng) för att trigga ytterligare en gratisrätt. Osv, osv.

Utöver att du får gratisrätter efter varje uppnådd 100 poäng (dvs 10 registrerade koder) får du dessutom bonusrabatter längs vägen i form av digitala kuponger. Vilka bonusrabatter och poängnivåer detta gäller kan du ta del av på felix.se/klubbfelix/poängsystem.

4. Registrera kod

När du registrerar en kod får du poäng i Klubb Felix. Den unika koden finns tryckt på insidan av produktförpackningen på Felix frysta enportionsrätter. Du måste alltså köpa Felix enportionsrätter för att komma åt koden och få poäng. Koden består av 9 tecken och kan innehålla både siffror och bokstäver. Du registrerar koden som inloggad på Klubb Felix. Varje kod kan endast registreras en gång. För varje lyckad registrering får du 10 poäng.

5. Kuponger

Kupongerna i Klubb Felix är digitala och triggas automatiskt på sidan ”Mina kuponger”, i samband med att du uppnår en poängnivå som ger kupong. Kupongerna består av en unik sifferkod samt en QR-kod, det är en av dessa koder som du registrerar i kassan när du löser in kupongen.

När du vill nyttja kupongen i kassan hos din matbutik är det från din kupongsida på Klubb Felix, som du scannar QR-koden eller visar upp aktiverad kupong, för att lösa in. Möjligheten till att beställa en Print-kupong eller en SMS-kupong finns inte.

Kupongen kan aktiveras upp till 3 månader efter att den har blivit tillgänglig under ”Mina kuponger” på Klubb Felix. Utöver att du får en notis som inloggad på Klubb Felix, om att kupongen finns tillgänglig i samband med att du uppnår en viss belöningsnivå – så får du dessutom ett mail som uppmärksammar att du har en tillgänglig kupong som väntar (förutsatt att du har tackat ja till kommunikation via e-post). Från det att du aktiverar din kupong är giltighetstiden 1 månad för att lösa in kupongen, därefter blir den obrukbar.

6. Ansvar och rättigheter

Du som medlem i Klubb Felix är ansvarig för all aktivitet som sker via ditt medlemskonto. Detta innebär att du också är ansvarig för att i så hög grad som möjligt se till att endast du har tillgång till dina inloggningsuppgifter, som e-postadress och lösenord, och att du förvarar dessa säkert. Vi råder dig att använda ett unikt lösenord som du inte har använt till något annat konto. Om någon obehörig kommer åt ditt lösenord eller om ditt medlemskonto utsätts för intrång rekommenderar vi att du byter lösenord snabbt eller kontaktar vår support för ytterligare hjälp.

Arrangören ansvarar inte för:

  • Direkta, indirekta eller oavsiktliga förluster till följd avregistrering eller användning av webbplatsen.
  • Virus eller annan skada på användarens dator till följd av registrering eller användning av webbplatsen – däribland överföring av material, ljud, data, text, bilder och video från webbplatsen.
  • All felaktig eller oriktig inmatning av kod.
  • Obehörig åtkomst av eller stöld, förstörelse eller förändring av koder under kampanjens gång.


Ändringar kring medlemsvillkor:
Arrangören förbehåller sig rätten att när som helst ändra i medlemsvillkoren för Klubb Felix. Vid större ändringar som kan påverka medlemskapet väsentligt, informeras medlemmarna via e-post. När det däremot gäller mindre förändringar i klubben och dess villkor och bestämmelser, som inte påverkar medlemskapet i någon större grad, har Klubb Felix rätt att utföra dessa utan att skicka ut specifik information om uppdateringen. De uppdaterade villkoren gäller så fort de publiceras på Klubb Felix hemsida under ”Medlemsvillkor”. Vänligen håll dig uppdaterad om gällande medlemsvillkor på Klubb Felix hemsida, här finns alltid de senaste och gällande villkoren. Om du inte accepterar de nya villkoren har du alltid rätt att avsluta ditt medlemskap.