Potatisåret

April - maj

Felix potatisår börjar långt innan första potatisplantan är satt i jorden, då odlarna behöver förbereda jorden. Sten sållas bort, ogräs bekämpas och jorden vänds för att skapa de bästa förutsättningarna för en bra skörd. På Felix är vi väldigt måna om att kunna erbjuda produkter av bästa kvalitet, och det är därför det är vi som väljer ut de rätta potatisplantorna och odlingssorterna som vi sedan levererar till våra odlare. I mitten av april har temperaturerna i södra Sverige vanligtvis kommit upp till 10-12 grader, och då sätter vi majoriteten av våra potatisar i jorden. Är det en riktigt kall vår kan det ta in i maj innan alla 600 hektar odlingsland är fyllda med små härliga knölar.

Juni - juli

Under våren åker vi ut till alla våra odlare och tittar till odlingarna, samt gör kvalitetskontroller. I början av sommaren växer potatisen så att det knakar, och vi går alla och önskar en härlig svensk sommar. Temperaturer runt 20 grader, och minst 20 mm regn per vecka är de bästa förutsättningarna för en bra potatisskörd.

Augusti - oktober

Innan potatisen skördas så dödar man blasten på plantan. Då stannar plantan att växa ytterligare, vilket påskyndar skalbildningen. När potatisen har ett lite tjockare skal är den lättare att ta upp ur jorden utan att skadas, samtidigt som den har större chans att lagras väl och stå emot sjukdomar och skadedjur. 

Någon gång i skiftet juli-augusti skördar vi potatisen som används till vår färskpotatis, medan potatissorterna som vi använder vid friterade produkter, så som våra pommes strips skördar vi från slutet av augusti till mitten av oktober. 

 

Oktober - februari/juni

Så fort potatisen skördas kör vi igång produktionen i Eslöv, i mellersta Skåne. Det är full fart i potatisfabriken från mitten av augusti fram till mitten av juni, då vi passar på att ha sommarledighet. I mitten av augusti har fabriken fullt upp med att hantera våra svenska gurkor. Visste du att gurkan inte alls kan lagras så som potatisen, och måste därför hanteras inom 2 veckor från skörd?  Så fort gurkskörden är hanterad går vi över till potatisen, och har full fart i fabriken fram till nästa juni.

Potatisen som inte ska hanteras direkt lagras innan vi hämtar hem den från odlarna till vår potatisfabrik i Eslöv. Majoriteten av vår potatis lagras ute hos odlarna, där potatisen läggs i stukor. En stuka är en avlång hög med potatis under ett täcke av halm som fungerar som ett frostskydd under de kallare månaderna. För att potatisen ska kunna lagras så länge som möjligt behöver de stabila temperaturer runt 6-7 grader och riktigt mörkt under hela lagringstiden.  

Varje år odlar vi potatis på ca 600 hektar. Det är inte mindre än 850 fotbollsplaner, vilket resulterar i 35,000 ton potatis!

Varför restar vi bland produkter även om det finns potatis att köpa i matbutiken?​

Våra frysta potatisprodukter är otroligt populära, och det har varit svårt för oss att estimera hur mycket potatis som behövs för varje odlingssäsong. Om vi estimerar för lite har vi ingen potatis att sälja i slutet av en säsong, och det kan vara slut på vissa potatisfavoriter under juli och augusti. Om vi odlar för mycket potatis måste vi slänga stora mängder mat, då vi inte kan lagra potatisar i all oändlighet. Då de potatissorterna som vi odlar gör sig bäst friterade är det svårt för oss att sälja den till andra aktörer, då vi är de enda i Sverige som säljer fryst potatis från Sverige.  

Matpotatis, alltså den potatisen du kan köpa i lösvikt i matbutiken, lagras kallt för att den inte ska gro. Det innebär dock att stärkelsen i potatisen omvandlas till socker medan potatisen lagras. När denna typ av potatis med hög sockerhalt friteras så karameliseras sockret, och potatisen blir väldigt mörk och inte sådär gyllene som vi önskar den. Istället så odlar vi specifika potatissorter som har en lägre halt av stärkelse, och därmed en lägre sockerhalt när vi väl ska fritera potatisarna.  

Här finns våra potatisodlare

Felix samarbetar med ungefär 30 potatisodlare spridda över hela södra Sverige, med en stark majoritet i Skåne. 

Nedan kan du läsa mer om några av de härliga odlare som hjälper oss skapa vår fina potatis.

Åke Nilsson ärvde gården av sin far 1983 och det var även då samarbetet med Felix började. Ett samarbete som har visat sig fungera så väl att Åke kunnat investera i en ännu större gård, en stor investering som visade sig framgångsrik.

I Sverige har vi odlat gurkor sedan 1600-talet, och på gården Andersborg i Södra Sandby i Skåne har familjen Jönsson hållit på nästan lika länge. Gården har tillhört familjen i 11 generationer och har ett långt och nära samarbete med Felix. Idag är det Nils Jönsson som driver gården vidare.

På den 100 år gamla släktgården Sassarps gård i Löberöd i Skåne odlas det idag potatis, råg, raps, sockerbetor och vete. Gården består av 315 hektar – 50 hektar består av potatis, varav 25 hektar potatis kommer till Felix. Fredrik har odlat potatis till Felix i snart 15 år, innan dess var det Fredriks far som drev gården.

Den stora gården i Sölvesborg i Blekinge har varit i släktens ägor ända sedan 1800-talet. Genom åren har familjen odlat både rödbetor, potatis, spannmål, raps, sockerbetor och majs, men idag är det rödbetor som gäller.

Per och Kristina har varit gifta i över 30 år och har odlat potatis till Felix nästan lika länge. På den 110 hektar stora gården utanför Höör arbetas det för högtryck – förutom potatisodlingarna går mycket tid åt till att utveckla gården.

Gården i Fjälkinge utanför Kristianstad har en lång historia och har funnits i familjen Fjelkners ägo i olika konstellationer ända tillbaka till 1600-talet. Trots att både krig och bränder har härjat så har gården överlevt tidens tand och idag odlas både rödbetor, sockerbetor, potatis och spannmål.

Den gamla gården bland de gröna fälten har en lång och intressant historia. Det var domkyrkan i Lund som ägde den under många hundra år, medan granngården har funnits inom familjen i fem generationer. Ulf växte upp på gården med sina föräldrar som utöver rödbetor även odlade potatis.