Potatis i alla dess former på gården utanför Rolsberg

Per och Kristina har varit gifta i över 30 år och har odlat potatis till Felix nästan lika länge. På den 110 hektar stora gården utanför Höör arbetas det för högtryck – förutom potatisodlingarna går mycket tid åt till att utveckla gården. Maskiner ska köpas, reparationer ska fixas och utbyggnader ska bli klara.

”Det är en härlig känsla att se potatisen växa och ta fart”

Under maj månad sätter Per och Kristina potatisen. Vattningen sker veckovis mellan juni och augusti och under andra halvan av september plockas potatisarna upp. Deras egna favoriter är Bintje som nypotatis i juli som bl.a. blir till Felix färskpotatis och Felix pommes.

”En av utmaningarna är att du har höga krav på dig själv och tänker att nästa år ska det bli ännu bättre. Och visst är det en kick när du får ett bra resultat och en fin vara som du är stolt över. Du har bara en chans när du sätter potatisen i maj, sen är det upp till bästa förmåga.”

Per och Kristina står framför sina traktorer -Felix
Per och Kristina står på sitt fält -Fleix

“Det är kul att kunna påverka skörden och kvaliteten på potatisen. Men samtidigt inse att du arbetar tillsammans med naturen så vissa år är sämre, andra år är riktigt bra. Så som livet är.”

Färsk potatis -Felix

Mer om våra odlare

Mer om våra odlare