8 generationer rödbetor
från Fjälkinge i Skåne

Gården i Fjälkinge utanför Kristianstad har en lång historia och har funnits i familjen Fjelkners ägo i olika konstellationer ända tillbaka till 1600-talet. Trots att både krig och bränder har härjat så har gården överlevt tidens tand och idag odlas både rödbetor, sockerbetor, potatis och spannmål. Gården drivs vidare, med stor passion, av Per som hoppas att barnen en dag tar över. Om barnen tar över blir det den 9:e generationen som driver gården och samarbetet med Felix vidare.

”Kvaliteten på produkten – allt handlar om det.”

Redan i början av maj inleds sådden av rödbetorna. Rödbetan är mycket tålig och klarar temperaturen ända ner till ca 5 grader. Rödbetorna växer under en betydligt längre tid och skörden inleds i september. Efter skördearbetet på gården hamnar rödbetorna så småningom i glasburkar ute i matbutikerna runt om i Sverige.

Man som håller upp rödbetor framför en åker
Man framför traktor

”Området där gården ligger är perfekt för rödbetsodling. Här på gården har vi odlat rödbetor sedan 1940-talet och samarbetet med Felix har hållit på nästan lika länge. Det är just att ingenting är självklart – varken väder eller vind – som driver arbetet vidare och som gör det så spännande.”

Per arbetar i nära samarbete med Felix odlarklubb för att få så bra kvalitet på råvarorna som möjligt. Att ha en stabil partner är avgörande för att få ett så bra resultat som möjligt.

”Den stora utmaningen som odlare idag är att det är så varierande väder som du inte kan påverka. Ingenting är självklart och det är precis det som är utmaningen. Den bästa känslan är att överkomma dessa utmaningar och kunna leverera fantastiska produkter.”

Våra rödbetsprodukter

Läs mer om våra odlare