Om oss

Precis som vi på Felix vill de flesta leva mer hållbart. Men det är inte alltid så lätt. Att handla och äta hållbart känns ofta krångligt, dyrt och kanske inte som något för alla. Så tycker inte vi att det ska vara. Vi vill se ett Sverige där det inte behövs en universitetsutbildning för att veta vad som är hållbart. Där våra vardagsrätter smakar lika bra vare sig de är vegetariska eller köttbaserade. Det ska inte vara någon skillnad på att äta hållbart och gott. Med en given plats i svenskarnas hem vill vi sänka trösklarna. Vi vill göra det lätt att välja rätt och utveckla hållbar mat som funkar i vardagen. För vi tycker att hållbar mat ska vara tillgänglig för alla.

Vi vill göra hela Sverige godare.

Vår historia​

Allt började i hjärtat av Skåne!

Felix historia tar sin början redan på 1870-talet. Då startade kemisten Per Håkansson en ättiksfabrik i Eslöv för att göra det enklare för hushållen i området att göra ättiksinläggningar av sina egenodlade grönsaker. 

Med tiden ökade däremot efterfrågan på färdigkonserverade grönsaker. I slutet av 1930-talet bestämde sig ättiksfabriken för att använda sitt plötsliga överskott av ättika till att börja producera inlagd gurka. För att kunna påbörja produktionen av inlagd gurka krävdes kunskap om konservering i industriell skala.

Vid samma tidpunkt hade en man vid namn Herbert Felix nyligen kommit till Sverige från dåvarande Tjeckoslovakien. Han var handlingskraftig och ambitiös och började arbeta för sin far varje ledig minut redan som ung tonåring. Släkten Felix hade nämligen sedan mitten av 1800-talet drivit ett familjeföretag vars specialitet var inlagda gurkor.   

Som äldsta son var det redan bestämt att Herbert Felix en dag skulle ta över familjens fabrik. Han fick därför så grundligt som möjligt lära sig om hur konserveringsindustrin fungerade. Men livet hade andra planer för Herbert Felix.

 

När läget i Europa blev allt mer spänt 1938 flydde Herbert Felix till Sverige och till Göteborg där hans svenska maka Kerstin kom ifrån. Genom en affärskontakt kom ättiksfabriken i Eslöv och Herbert Felix i kontakt med varandra. Han blev ansvarig för uppbyggnaden av gurkavdelningen och redan året därpå började de producera inlagda gurkor tillsammans under det nya varumärket Felix.

Herbert Felix hade fått tag på gurkfrön från Tjeckoslovakien och de första gurkfröna sattes i maj 1939. Kerstin Felix arbetade vid tidpunkten på Sveriges ambassad i Prag och lyckades genom en barndomsvän till sin make till slut få tag på den receptbok som funnits i släkten Felix i generationer. När hon sedan tog med den hem till Sverige och till Eslöv räddade hon familjens långa kunskapsarv.

 

Vår passion

Vi gör Sverige lite godare!

På Felix har grunden alltid varit kärleken till lokalt producerad mat och en vilja att förenkla vardagen. Än idag brinner vi för att göra livet lite enklare genom att fortsätta driva utvecklingen av god och hållbar mat. Vi använder oss utav närodlade råvaror, utökar vårt vegetariska utbud och utvecklar ständigt våra förpackningar till att bli så klimatsmarta som möjligt. 

Vi vill göra det lättare att välja rätt, samtidigt som vi gör Sverige lite godare!

Våra produkter

God mat utan konstigheter!

Genom åren har vi haft flera hundra olika produkter i vårt sortiment och skapat många goda stunder vid matbord runt om i Sverige. 

I dag är Felix marknadsledande inom flera produktområden och är ett av Sveriges största varumärken inom livsmedel. Vårt produktutbud spänner sig från ketchup och dressingar till inlagda gurkor, köttbullar, potatismos, paj, pyttipanna, risgröt och djupfrysta enportionsrätter. 

Allt om ketchup

Sveriges mest älskade ketchup!

Felix Ketchup är en utav våra mest populära produkter! Sedan lanseringen 1956 har vi samlat på oss mängder av rolig fakta om vår ketchup genom åren. Visste du till exempel att svenskarna är världens mest ketchupätande folk? Vi äter i snitt två kilo ketchup per person och år!