Allt om ketchup

Tro det eller ej, men svenskarna är faktiskt världens mest ketchupätande folk! Vi äter hela två kilo per person och år och det är inte svårt att förstå varför – ketchup är ett tillbehör som passar till det mesta. Felix ketchup är Sveriges mest älskade ketchup och en av våra mest populära produkter. Den tillverkas av klimatsmart odlade tomater som fått mogna under solens strålar i södra Europa. 

Här har vi samlat all möjlig rolig och intressant fakta om vår tomatketchup!

Felix ketchup genom tiderna

En älskad klassiker!

Felix tomatketchup lanserades 1956. Då var vi först på marknaden med sälja ketchup i plastflaska. Från början förvarades nämligen ketchup i glasflaska, vilket var otympligt och gjorde det svårt att få ut ketchupen – antingen kom det för mycket eller inget alls. Eftersom det var enkelt att portionera ut Felix ketchup i precis rätt mängd på rätt ställe blev den snabbt en succé. På bara ett år var vi marknadsledande i Sverige. Det är en position vi håller än idag och som vi är väldigt stolta över!

Felix tomatketchups sortiment.

 

Vi arbetar ständigt med att utveckla Felix tomatketchup. Dagens ketchup är tillagad i Fågelmara i Sverige, har en hållbar förpackning och innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser. 

I vårt sortiment har vi inte mindre än sex olika ketchupsorter. Oavsett om du gillar osötat, ekologiskt eller chilismak, så vill vi nästan lova att du kan hitta en favorit bland våra olika ketchupsorter. De är alla gjorda på samma välsmakande, solmogna tomater, men kryddas sedan olika beroende på om det till exempel ska bli en ketchup med mindre socker och salt eller en pepparketchup. 

Original, Mindre socker eller Osötad
- Vad är skillnaden?

Alla har olika önskemål kring innehåll och smak. Därför har vi tagit fram en ketchup för varje behov.
I vår nyhet Osötad ketchup är allt tillsatt socker borttaget men tomaterna är fler jämfört med originalet.
Det är tomaternas naturliga sötma tillsammans med en unik blandning kryddor som ger den rätta klassiska
ketchupsmaken. Nu behöver ingen avstå familjefavoriten på grund av sockret.

Tomatketchup - Felix
Original

Sötma: 
Sötad med: Socker
Tomatpuré: 60%


Vårt originalrecept med balanserad sötma och fyllig smak från solmogna tomater. En vardagsälskling på alla svenska köksbord sedan 1959. Valet för dig som vill att din ketchup ska smaka precis så som den alltid har smakat.

Tomatketchup med mindre socker och salt - Felix
Mindre Socker & Salt

Sötma: 
Sötad med: Socker
Tomatpuré: 83%


Vill du ha en ketchup med mindre socker än Originalet men är OK med att det finns lite tillsatt socker? Då är Felix Ketchup mindre socker & mindre salt en produkt för dig. Med 83% tomat, en klassisk kryddning och 35 % mindre socker än Originalet får du en fyllig och fin smak.

Tomatketchup med stevia - Felix
Stevia

Sötma: 
Sötad med: Steviolglykosider
Tomatpuré: 85%


Felix Ketchup Stevia är valet för dig som vill ha en söt och god ketchup med så lite socker som möjligt och därför tycker att produkter med sötningsmedel är det bästa valet. Vår ketchup med stevia innehåller hela 85 % tomat (tomatpure). Sötningsmedlet steviolglykosider framställs ur växten stevia som är en växt med sitt ursprung i Sydamerika, där bladen använts i hundratals år för att bland annat ge sötma åt te.

Osötad tomatketchup - Felix
Osötad

Sötma: 
Sötad med: Inget tillsatt socker, sötningsmedel
Tomatpuré: 83%

Felix nya osötade ketchup är till för dig som vill ha en ketchup utan vare sig tillsatt socker eller sötningsmedel. Smaken är lite mindre söt men den goda ketchupsmaken är densamma! Genom att balansera övriga ingredienser och tillsätta ännu mer tomat har vi lyckats få fram en lika god ketchupsmak som Originalet men utan att tillsätta något socker eller sötningsmedel. (Endast 5,3% sockerarter från tomaterna).

40 olika recept bakom Felix osötade ketchup

Hur lagar man en helt vanlig ketchup fast osötad? Vår produktutvecklare Rebecka Eliasson som fick uppdraget insåg snart att det inte går att göra riktig ketchup om man ersätter sockret med sötma från jordgubbar, päron eller sötpotatis. Det påverkar både smaken, konsistensen och utseendet. Så hon struntade helt enkelt i det söta och koncentrerade sig på att hitta den rätta balansen av solmogna tomater och klassiska ketchupkryddor.

Över 40 recept senare var hon nöjd. Det visade sig att sockret inte alls behövdes. Nu hade hon en ketchup redo att provsmakas hemma hos helt vanliga familjer. En ketchup behöver ju ätas tillsammans med mat för att man ska veta om den smakar bra. Resultatet blev bättre än någon vågat hoppas på. 75 % inte bara gillade ketchupen, utan sa att de dessutom skulle köpa den. Och nu finns Felix osötade tomatketchup i butikerna i en hållbar förpackning med blått lock för alla ketchupälskare som vill avstå socker.

Glad tjej som håller upp en flaska med Felix osötade ketchup
Bord med tallrikar med spagetti och köttbullar med tomatketchup.

Hållbarhet

Vi jobbar bara med leverantörer som arbetar aktivt med att kartlägga och minska växthusgasutsläppen i hela sin värdekedja från odling, transport och bearbetning av tomaterna till tomatpuré. Alla våra leverantörer lever upp till kriterier för klimatsmart odling.  

Exempelvis används alltid droppbevattning eller annan teknik för att minimera vattenförbrukningen. Vidare säkrar alla odlare att svinn av tomatskal och frön tas tillvara. Svinnet går tillbaka till jordbruket och används som djurfoder. Transporter är minimerade eftersom produktion av tomatpuré görs nära odlingarna. Sist men inte minst har ny teknik har installerats för att minska energiförbrukningen i produktionsprocessen.