Så gör vi Felix ketchup

Felix tomatketchup har satt guldkant på vår vardag i snart 70 år med sin goda, unika smak. Men hur går det egentligen till att göra Sveriges mest älskade tomatketchup? Här får du följa med på resan från frö till färdig ketchup.

Från frö till tomat

Felix tomatketchup är en riktig trotjänare i svenska kök och har funnits ända sedan 1956. Den goda och klassiska smaken handlar förstås om vårt unika recept, men i grunden om våra tomater. Tomaterna som blir till tomatpuré är 100% hållbara. Vi använder oss av tredjeparts certifieringar för att säkerställa att alla tomater vi köper kommer från leverantörer som aktivt arbetar med hållbarhet. Framförallt genom att minska vattenförbrukning och att skydda jorden som är största utmaningarna.

Får växa naturligt i solen för bästa smak

Fröerna som blir till tomater är speciellt utvecklade för att bli just ketchup och anpassade för klimatet och jorden där de ska slå rot och växa. Tomaterna odlas på varmare breddgrader i till exempel södra Europa och då framför allt i Spanien och Portugal. De planteras i växthus i början av året där plantorna får gro i ljus helt naturligt från solen. I april och maj är det dags att flytta ut tomatplantorna på fälten. Tomaterna får sedan mogna naturligt under solens strålar för att uppnå sin mest fulländade smak.

Tomaterna odlas med kärlek och kunskap

Bakom varje planta finns våra passionerade odlare – som ofta har odlat tomater i flera generationer. De har ärvt såväl kunskapen som kärleken till tomaterna. På bilden ser du två av våra tomatodlare, far och son Sérgio Simoes och Afonso Simoes i Portugal. Familjen har odlat tomater i över tre generationer. Deras favoritprodukt i köket är inte oväntat tomatketchup och favoriträtten tomatsallad.

Förutom odlarna finns det många andra experter med passion för att odla just tomater. Allt från forskare som utvecklar fröer, agronomer som planerar säsongen och säkerställer rätt tomatsort, till experter som konstant utvecklar hela odlingsprocessen för att möta klimatförändringarna vi står inför. Alla med stort engagemang för att få den bästa skörden som slutligen blir Sveriges mest älskade ketchup.

tomatbonde felix ketchup

Klimatmedvetna tomatodlingar

Tomatodlarna och fabrikerna arbetar med senaste tekniken och forskning för att vara klimatsmarta. Största utmaningarna är vattenbrist och jorderosion idag. För att använda vattnet smartast används till exempel droppbevattning som preciserar vattenförbrukningen på fälten. Fabrikerna har vattenreningsverk så att vattnet kan återanvändas för att säkra att inget vatten går till spillo. För att förhindra jorderosion ser våra bönder till exempel till att ha rotationen av gröda på åkrarna. För att få naturlig skugga planteras det exempelvis ut växter som skänker skugga åt plantorna. Bon placeras ut till fåglar och fladdermöss så att de naturligt håller ohyran borta från fälten och odlingarna. Det finns även exempel där odlare planterar växter runt åkrarna för att ge biologisk mångfald och för att främja binas livsmiljö.
Tomatfält

Klimatmedvetna tomatodlingar

Tomatodlarna och fabrikerna arbetar med senaste tekniken och forskning för att vara klimatsmarta. Största utmaningarna är vattenbrist och jorderosion idag. För att använda vattnet smartast används till exempel droppbevattning som preciserar vattenförbrukningen på fälten. Fabrikerna har vattenreningsverk så att vattnet kan återanvändas för att säkra att inget vatten går till spillo. För att förhindra jorderosion ser våra bönder till exempel till att ha rotationen av gröda på åkrarna. För att få naturlig skugga planteras det exempelvis ut växter som skänker skugga åt plantorna. Bon placeras ut till fåglar och fladdermöss så att de naturligt håller ohyran borta från fälten och odlingarna. Det finns även exempel där odlare planterar växter runt åkrarna för att ge biologisk mångfald och för att främja binas livsmiljö.

Då har tomaterna mognat färdigt

Tomaterna till Felix tomatketchup får all den tid och sol de behöver för att växa sig så saftiga och smakrika som möjligt ute på fälten. Med ny teknologi, bland annat GPS och sensorer, kan vi idag följa plantan från frö till mogen tomat. Vi kan se hur plantan utvecklas, dess behov av vatten och när det är optimalt att skörda tomaterna.

Vid skörden är våra odlare noga med att ta vara på hela växten. Rester från plantorna blir näring till nya tomatplantor och svinnet av tomatskal och frön går sedan tillbaka till jordbruket eller används som djurfoder. De skördas under en kort period mellan juli och september när tomaterna är perfekt mogna för den mest fylliga smaken. Allt för att få till den bästa tomatpurén i vår ketchup.

Från tomatodlingen är avståndet till fabriken kort – bra både för miljön och för att behålla den goda smaken. I fabriken kontrolleras först tomaternas kvalitet och varje tomat behandlas sedan i ett slutet system som innebär att smak och kvalitet säkerställs hela vägen från tomat till puré.

tomatplanta
felix ketchup flaskor

Vi gör vår ketchup i Blekinge sedan 1956

Felix ketchup tillagas med stolthet i Blekinge sedan 1956. Tomatpurén som vi köper in transporteras från fabrikerna till Sverige i en så koncentrerad tomatpuré som möjligt för att minska onödiga transporter. Felix ketchupflaska tillverkar vi på plats i ketchupfabriken i Blekinge för att minimera transporter av tomma flaskor.  Det minskade koldioxidutsläpp med över 80% bara på transporten jämfört med att köpa in tomma flaskor från utlandet.  

Receptet till Felix ketchup är sedan starten hemligt och vår klassiska ketchup blir ständigt en favorit hos nya generationer. Resan som vår ketchup gjort genom decennierna har präglats av nyfikenhet, förbättring och nytänkande. Visste du till exempel att Felix var först i Sverige med osötad ketchup? 

Felix Ketchup tillagas med samma recept sedan 1956, helt utan konserveringsmedel och tillsatser.

Information om vår behandling av personuppgifter om konsumenter

Medlemsinformation

Medlemsvillkor & Klubbregler för Klubb Felix

Genom att bli medlem i Klubb Felix godkänner du dessa villkor.

1. Allmänt

Arrangör och ägare av klubben:
Orkla Foods Sverige AB
Box 4249
203 13 Malmö

2. Medlemskap:

För att kunna bli medlem i Klubb Felix måste du vara folkbokförd i Sverige samt vara minst 16 år fyllda.

Medlemskapet är personligt och får ej överlåtas. Det är ej tillåtet att inneha flera konton i Klubb Felix. Arrangören har rätt att dra in eller avsluta dina medlemskap vid misstanke om att du har flera konton. Medlemskapet är begränsat till privatpersoner och är ej öppet för företag. För att bli medlem måste du ha en aktuell och giltig e-postadress.

Medlemskapet i Klubb Felix är kostnadsfritt och du behöver inte köpa något för att bli medlem. Du kan avsluta ditt medlemskap när du vill, detta gör du genom att skicka en förfrågan om att avsluta ditt konto till klubbfelix@felix.se. Om du avslutar ditt medlemskap förlorar du de poäng som du har samlat in, samt de eventuella kuponger som finns under ”Mina kuponger” som inloggad på Klubb Felix.

Det datum då du loggar in första gången och får dina 10 välkomstpoäng, kommer att utgöra ”Startdatumet” för ditt Medlemsår. Medlemsåret är de tolv (12) månader som följer efter Startdatumet varje år. Under medlemsårets 12 månader samlar du poäng och blir belönad på de poängnivåer som triggar kuponger. Efter 12 månader nollställs ditt poängsaldo och du får påbörja en ny resa mot gratisrätter och rabattkuponger i Klubb Felix. Tidpunkten då du loggar in igen och får dina nya 10 välkomstpoäng utgör ditt nya ”Startdatum” och ett nytt medlemsår sätter igång.

3. Om Klubb Felix

Klubb Felix är en klubb för allt det goda. Ju mer du gillar Felix, desto mer Felix får du – när du samlar poäng.

Du kan endast tjäna poäng genom att som inloggad registrera en kod eller utföra andra poänggenererande aktiviteter i enlighet med den information som Klubb Felix då och då går ut med. Koden du registrerar hittar du på insidan av våra frysta enportionsrätter, vilket innebär att du behöver köpa våra produkter och registrera koderna för att få poäng. Poängen som du tjänar in är personliga och kan inte överföras till en annan person eller medlem. Du kan när som helst se ditt poängsaldo genom att logga in och besöka ”Mina poäng”.

När du blir medlem bjuder vi på dina första 10 poäng. Därefter behöver du registrera ytterligare 9 koder (90 poäng) för att nå upp till 100 poäng och trigga en gratisrätt; du får alltså den 10:e rätten gratis.

Eftersom det ingår en kod i din gratisrätt så bjuder vi på 10 poäng igen – därefter får du registrera ytterligare 9 koder (90 poäng) för att trigga ytterligare en gratisrätt. Osv, osv.

Utöver att du får gratisrätter efter varje uppnådd 100 poäng (dvs 10 registrerade koder) får du dessutom bonusrabatter längs vägen i form av digitala kuponger. Vilka bonusrabatter och poängnivåer detta gäller kan du ta del av på felix.se/klubbfelix/poängsystem.

4. Registrera kod

När du registrerar en kod får du poäng i Klubb Felix. Den unika koden finns tryckt på insidan av produktförpackningen på Felix frysta enportionsrätter. Du måste alltså köpa Felix enportionsrätter för att komma åt koden och få poäng. Koden består av 9 tecken och kan innehålla både siffror och bokstäver. Du registrerar koden som inloggad på Klubb Felix. Varje kod kan endast registreras en gång. För varje lyckad registrering får du 10 poäng.

5. Kuponger

Kupongerna i Klubb Felix är digitala och triggas automatiskt på sidan ”Mina kuponger”, i samband med att du uppnår en poängnivå som ger kupong. Kupongerna består av en unik sifferkod samt en QR-kod, det är en av dessa koder som du registrerar i kassan när du löser in kupongen.

När du vill nyttja kupongen i kassan hos din matbutik är det från din kupongsida på Klubb Felix, som du scannar QR-koden eller visar upp aktiverad kupong, för att lösa in. Möjligheten till att beställa en Print-kupong eller en SMS-kupong finns inte.

Kupongen kan aktiveras upp till 3 månader efter att den har blivit tillgänglig under ”Mina kuponger” på Klubb Felix. Utöver att du får en notis som inloggad på Klubb Felix, om att kupongen finns tillgänglig i samband med att du uppnår en viss belöningsnivå – så får du dessutom ett mail som uppmärksammar att du har en tillgänglig kupong som väntar (förutsatt att du har tackat ja till kommunikation via e-post). Från det att du aktiverar din kupong är giltighetstiden 1 månad för att lösa in kupongen, därefter blir den obrukbar.

6. Ansvar och rättigheter

Du som medlem i Klubb Felix är ansvarig för all aktivitet som sker via ditt medlemskonto. Detta innebär att du också är ansvarig för att i så hög grad som möjligt se till att endast du har tillgång till dina inloggningsuppgifter, som e-postadress och lösenord, och att du förvarar dessa säkert. Vi råder dig att använda ett unikt lösenord som du inte har använt till något annat konto. Om någon obehörig kommer åt ditt lösenord eller om ditt medlemskonto utsätts för intrång rekommenderar vi att du byter lösenord snabbt eller kontaktar vår support för ytterligare hjälp.

Arrangören ansvarar inte för:

  • Direkta, indirekta eller oavsiktliga förluster till följd avregistrering eller användning av webbplatsen.
  • Virus eller annan skada på användarens dator till följd av registrering eller användning av webbplatsen – däribland överföring av material, ljud, data, text, bilder och video från webbplatsen.
  • All felaktig eller oriktig inmatning av kod.
  • Obehörig åtkomst av eller stöld, förstörelse eller förändring av koder under kampanjens gång.


Ändringar kring medlemsvillkor:
Arrangören förbehåller sig rätten att när som helst ändra i medlemsvillkoren för Klubb Felix. Vid större ändringar som kan påverka medlemskapet väsentligt, informeras medlemmarna via e-post. När det däremot gäller mindre förändringar i klubben och dess villkor och bestämmelser, som inte påverkar medlemskapet i någon större grad, har Klubb Felix rätt att utföra dessa utan att skicka ut specifik information om uppdateringen. De uppdaterade villkoren gäller så fort de publiceras på Klubb Felix hemsida under ”Medlemsvillkor”. Vänligen håll dig uppdaterad om gällande medlemsvillkor på Klubb Felix hemsida, här finns alltid de senaste och gällande villkoren. Om du inte accepterar de nya villkoren har du alltid rätt att avsluta ditt medlemskap.