Livet som gurkodlare i Sölvesborg

Den stora gården i Sölvesborg i Blekinge har varit i släktens ägor ända sedan 1800-talet. Genom åren har familjen odlat både gurkor, potatis, spannmål, raps, sockerbetor och majs, men idag är det rödbetor och andra grönsaker som gäller. Nils-Ola har drivit gården tillsammans med sin fru sedan de tog över efter Nils-Olas far 1975. Idag är även sonen Mats involverad i driften, så snart är det fjärde generationen som tar över. Familjen odlade gurkor för Felix i över 40 år och tycket det var ett lika spännande som givande samarbete varje år. Så här sa Nils Ola för några år sedan, när han fortfarande odlade gurkor till Felix.

”Att mina gurkor finns på de svenska matborden känns fantastiskt”

Under bra dagar med mycket sol växer gurkorna flera centimeter om dygnet. När de vuxit till rätt storlek plockas varje gurka för hand. Gurkor finns i många former och storlekar. Här odlas den långa slanggurkan och den korta, tjocka inläggningsgurkan eller västeråsgurkan, som även kallas druvgurka.

Nils Ola Svensosn står framför sina skördade gurkor -Felix
Gurkodlare Nils Ola Svensson står på sin traktor -Felix

”Det är en speciell känsla varje år när våren kommer – vårarbetet. Just tiden runt midsommar när alla är involverade i arbetet är en extra härlig känsla. Man kan inte ha det bättre!”

Gurkodlare Nils Ola Svensson kör sin traktor i vacker lantlig miljö -Felix

”Den stora utmaningen som gurkodlare idag är att hålla sig ajour med allt –sjukdomar, skadedjur, mögel osv. Det finns få yrken som påverkas så mycket av vädret – och jag gillar den utmaningen. I slutändan handlar allt om kvalitet och bra produkter.”

Gurkodlare Nils Ola Svensson håller färska gurkor -Felix

Mer om våra odlare

Mer om våra odlare