Allt om tomat

Tomaten har sitt ursprung i Sydamerika och har där odlats i flera tusen år. I Norden blev den inte välkänd förrän i slutet av 1700-talet, men idag är den en självklar del av maten vi äter – bland annat i ketchupform, men också i sallad och pastasåser.

Här har vi samlat all möjlig fakta om tomat så att du också kan lära känna denna grönsak, som egentligen är ett bär!

Tomatodling

Smakrika tomater från Sydeuropa!

Tomat är en råvara som frodas av värme och näring och som behöver tillräckligt med sol för att få en riktigt god smak! På soliga breddgrader behöver man inte odla tomater i uppvärmda växthus, de mognar fint av solens strålar ute på öppna fält. Det är därför tomaterna i Felix ketchup inte odlas i Sverige, det finns helt inte förutsättning att odla tomater i stor skala ute i vårt svenska landskap. De tomater som vi använder kommer till största del från Spanien, där det finns ett stort kunnande och en lång historik i odlande av solmogna tomater.

Hållbarhet

Felix ketchup tillverkas av klimatsmart odlade tomater. Vi jobbar bara med leverantörer som arbetar aktivt med att kartlägga och minska växthusgasutsläppen i hela sin värdekedja från odling, transport och bearbetning av tomaterna till tomatpure. Alla våra leverantörer lever upp till kriterier för klimatsmart odling.  Exempelvis används alltid droppbevattning eller annan teknik för att minimera vattenförbrukningen. Vidare säkrar alla odlare att svinn av tomatskal och frön tas tillvara. Svinnet går tillbaka till jordbruket och används som djurfoder. Transporter är minimerade eftersom produktion av tomatpure görs nära odlingarna. Sist men inte minst har ny teknik har installerats för att minska energiförbrukningen i produktionsprocessen.

Våra tomatprodukter