Allt om rödbeta

På Felix har vi arbetat med rödbetor i snart 80 år! Vi har därför lång och gedigen erfarenhet av odling och inläggning av rödbetor. Här har vi samlat intressant fakta om rödbetor och våra rödbetsprodukter så att du också kan lära känna denna fantastiska grönsak lite bättre!

Rödbetsodling

Vi odlar 7 000 ton årligen!

Rödbetan är en lättodlad växt som har odlats i cirka 4 000 år och tros ha kommit till Norden för 300-400 år sedan. Den är släkt med bland annat sockerbetan, mangold och spenat. Det är en härdig växt som tål temperaturer ända ner till fem grader, vilket gör att den under gynnsamma förhållanden även kan odlas längre norrut. 

Rödbetan odlas på friland, vilket är mindre energikrävande än växthus. Sådden börjar redan i maj och sedan skördas den inte förrän i mitten av september.

Under rödbetssäsongen besöker vi våra kontraktsodlare regelbundet för att inspektera och styra deras skörd till att bli så bra som möjligt. Rödbetor kan lagras under relativt lång tid, så rödbetssäsongen i vår fabrik i Eslöv börjar efter att rödbetorna har skördats och pågår sedan vanligtvis mellan september och mars. 

Hela 7 000 ton rödbetor kommer till vår i hjärtat av Skåne årligen och hamnar till slut i glasburkar i matbutiker runt om i Sverige.

 

Våra produkter

Älskade, svenska klassiker!

Vi har både hela och skivade rödbetor i vårt sortiment. De är ett fantastiskt tillbehör till en mängd olika rätter, framförallt till svensk husmanskost. Den kanske absolut vanligaste kombinationen är rödbetor och pyttipanna, men våra rödbetor kan till exempel även användas för att göra egen rödbetssallad till jul. Eller varför inte servera dem till en klassisk kalops?

Rödbetor innehåller mycket antioxidanter och fibrer, men även nitrat som hjälper till att sänka blodtrycket. Det är alltså inte bara riktigt gott att äta rödbetor – det är även nyttigt!