Allt om potatis​

I snart sjuttio år har potatis varit en av våra allra viktigaste råvaror på Felix. Allt började på 1950-talet när Felix fick i uppdrag av svenska försvaret att ta fram ett potatispulver att göra mos av. Med tiden började vi även introducera nya djupfrysta potatisprodukter så som pyttipanna, pommes frites och potatisbullar. Idag producerar vi inte mindre än 28 000 potatisbullar i timmen. 

Här har vi samlat massor av spännande fakta om potatis och hur potatisodlingen går till!

Potatisodling

April - maj

Felix potatisår börjar långt innan första potatisplantan är satt i jorden, då odlarna behöver förbereda jorden. Sten sållas bort, ogräs bekämpas och jorden vänds för att skapa de bästa förutsättningarna för en bra skörd. På Felix är vi väldigt måna om att kunna erbjuda produkter av bästa kvalitet, och det är därför det är vi som väljer ut de rätta potatisplantorna och odlingssorterna som vi sedan levererar till våra odlare. I mitten av april har temperaturerna i södra Sverige vanligtvis kommit upp till 10-12 grader, och då sätter vi majoriteten av våra potatisar i jorden. Är det en riktigt kall vår kan det ta in i maj innan alla 600 hektar odlingsland är fyllda med små härliga knölar.

Juni - juli

Under våren åker vi ut till alla våra odlare och tittar till odlingarna, samt gör kvalitetskontroller. I början av sommaren växer potatisen så att det knakar, och vi går alla och önskar en härlig svensk sommar. Temperaturer runt 20 grader, och minst 20 mm regn per vecka är de bästa förutsättningarna för en bra potatisskörd.

Augusti - oktober

Innan potatisen skördas så dödar man blasten på plantan. Då stannar plantan att växa ytterligare, vilket påskyndar skalbildningen. När potatisen har ett lite tjockare skal är den lättare att ta upp ur jorden utan att skadas, samtidigt som den har större chans att lagras väl och stå emot sjukdomar och skadedjur. Någon gång i skiftet juli-augusti skördar vi potatisen som används till vår färskpotatis, medan potatissorterna som vi använder vid friterade produkter, så som våra pommes strips skördar vi från slutet av augusti till mitten av oktober. 

 

Oktober - februari/juni

Så fort potatisen skördas kör vi igång produktionen i Eslöv, i mellersta Skåne. Det är full fart i potatisfabriken från mitten av augusti fram till mitten av juni, då vi passar på att ha sommarledighet. I mitten av augusti har fabriken fullt upp med att hantera våra svenska gurkor. Visste du att gurkan inte alls kan lagras så som potatisen, och måste därför hanteras inom 2 veckor från skörd?  Så fort gurkskörden är hanterad går vi över till potatisen, och har full fart i fabriken fram till nästa juni.

Potatisen som inte ska hanteras direkt lagras innan vi hämtar hem den från odlarna till vår potatisfabrik i Eslöv. Majoriteten av vår potatis lagras ute hos odlarna, där potatisen läggs i stukor. En stuka är en avlång hög med potatis under ett täcke av halm som fungerar som ett frostskydd under de kallare månaderna. För att potatisen ska kunna lagras så länge som möjligt behöver de stabila temperaturer runt 6-7 grader och riktigt mörkt under hela lagringstiden. 

Våra potatisodlare

I Sverige har det odlats potatis sedan 1600-talet. Det finns tiotusentals olika sorter världen över och flera hundra bara i Sverige, men de mest populära potatissorterna är fortfarande klassisker som King Edward, Bintje och Asterix. 

Felix samarbetar med ungefär 30 potatisodlare spridda över hela södra Sverige, med en stark majoritet i Skåne. Spana gärna in våra reportage med några av de härliga odlare som hjälper oss att skapa vår potatis för att få veta mer om hur de arbetar med råvaror och hur livet som potatisodlare kan se ut! 

Klassiskt Potatismos 6 portioner

Felix pulvermos

På 1950-talet fick Felix i uppdrag av svenska försvaret att ta fram ett potatispulver att göra mos av. Det skulle vara lätt för armén att frakta och tillreda, kunna lagras i tre år, men ha samma näringsvärde som vanlig potatis. Denna beställning blev startskottet för en av våra mest älskade produkter. Pulvermoset lanserades i butiker 1956 och en period var det till och med den enskilt största produkten i vårt utbud! 

Våra potatisprodukter