Allt om gurka

I maj 1939 såddes de första gurkfröna till vad som skulle komma att bli det Felix vi är idag. Ättiksfabriken i Eslöv hade bestämt sig för att möta den ökade efterfrågan på färdiginlagda grönsaker och Herbert Felix anställdes som ansvarig för den nya gurkavdelningen. Han hade nyligen kommit till Sverige och hade gedigen kunskap om inlagd gurka. Hans släkt hade nämligen tillverkat gurkkonserver i dåvarande Tjeckoslovakien sedan mitten av 1800-talet. Efter att Herbert Felix tvingades fly sitt hemland lyckades hans maka Kerstin få tag på släktens oersättliga receptbok – hon tog med sig den hem till Sverige och på den vägen är det!

Av den anledningen klappar våra hjärtan lite extra för just gurkan. Här har vi samlat intressant och spännande fakta om gurkor så att du också kan lära känna gurkan lite bättre!

Gurkodling

Ett intensivt arbete!

Gurka har odlats i nära 5 000 år och tros ha sitt ursprung i Indien. Från Mellanöstern spreds den sedan över hela världen och i Sverige har vi odlat gurka sedan slutet av 1500-talet.

Gurka är en ettårig växt som finns i många olika former. De vanligaste sorterna är den långa, smala slanggurkan och den korta, tjocka inläggningsgurkan. 

Två män sittandes på huk i ett gurkfält.
Man framför stora trälådor med nyplockade gurkor.

I Sverige odlas mycket gurka! Faktum är att vi är mer eller mindre självförsörjande av gurka, men en viss import av färsk gurka sker under vinterhalvåret då den svenska produktionen ligger nere, eftersom gurkplantor är känsliga för låga temperaturer. 

Gurkfröna sätts därför inte förrän i början av maj, vilket gör gurksäsongen på vår fabrik i Eslöv kort och intensiv! Den pågår under cirka 10 veckor mellan juli och september och under den tiden producerar vi hela 6 000 ton inlagd gurka varje år. 

 

Varje vecka under gurksäsongen inspekterar vi skörden hos våra kontraktsodlare. Under dagar med mycket sol kan gurkor växa flera centimeter om dygnet.  Vi justerar därför skörden allteftersom så att vi får de storlekar på gurkor vi behöver. Våra gurkor ska helst vara 25-48 mm i diameter, men inget går till spillo.

När de vuxit till rätt storlek skördas sedan majoriteten av gurkorna för hand och körs till vår fabrik i Eslöv. Så småningom hamnar dem i glasburkar ute i matbutikerna runt om i Sverige. 

Gurkor i en hög
Felix inlagda grönsaker i brukar, smörgåsgurka, bostongurka och skivade rödbetor.

Våra produkter

Älskade, svenska klassiker!

Visste du att under en period på 1950-talet var Felix den största producenten av inlagd gurka i Europa, med en produktionskapacitet på hela tre miljoner gurkor om dagen? 

Än idag erbjuder vi ett brett sortiment av inlagd gurka: från smörgåsgurka till hamburgergurka, cornichoner och hel saltgurka. Under åren har flera av våra gurkor blivit älskade svenska klassiker. Två av dem är Bostongurkan och vår skivade smörgåsgurka.

Bostongurka

Herbert Felix stred frivilligt med de allierade i andra världskriget mellan 1943 och 1945. Under hans första besök tillbaka i fabriken i Eslöv efter krigsslutet noterade han en hög med gurkspill. Han började genast fundera på vad man skulle kunna göra av gurkändarna som blivit över, istället för att låta det bli matsvinn. 1952 lanserades vår Bostongurka i butik och blev snabbt en succé! 

Vår Bostongurka passar perfekt till korv med bröd, hamburgare, eller varför inte till falukorv i ugn? 

inlagd gurka med krondil
Bord uppdukat med tallrik med pyttipanna med ägg och rödbetor, en plåt med potatisbullar med lingon, en stekpanna med köttbullar, en ugnsform med pommes.

Smörgåsgurka

Vår skivade smörgåsgurka kom till efter att bönderna lät gurkorna bli för stora, enligt traditionella mått, innan de skördades. Herbert Felix fick då idén att skiva gurkan, vilket även visade sig vara ett väldigt effektivt sätt att förpacka produkten, eftersom man fick plats med mer gurka i varje förpackning. 

Smörgåsgurkan passar lika bra på leverpastejsmackan som till söndagsmiddagen! 

Information om vår behandling av personuppgifter om konsumenter

Medlemsinformation

Medlemsvillkor & Klubbregler för Klubb Felix

Genom att bli medlem i Klubb Felix godkänner du dessa villkor.

1. Allmänt

Arrangör och ägare av klubben:
Orkla Foods Sverige AB
Box 4249
203 13 Malmö

2. Medlemskap:

För att kunna bli medlem i Klubb Felix måste du vara folkbokförd i Sverige samt vara minst 16 år fyllda.

Medlemskapet är personligt och får ej överlåtas. Det är ej tillåtet att inneha flera konton i Klubb Felix. Arrangören har rätt att dra in eller avsluta dina medlemskap vid misstanke om att du har flera konton. Medlemskapet är begränsat till privatpersoner och är ej öppet för företag. För att bli medlem måste du ha en aktuell och giltig e-postadress.

Medlemskapet i Klubb Felix är kostnadsfritt och du behöver inte köpa något för att bli medlem. Du kan avsluta ditt medlemskap när du vill, detta gör du genom att skicka en förfrågan om att avsluta ditt konto till klubbfelix@felix.se. Om du avslutar ditt medlemskap förlorar du de poäng som du har samlat in, samt de eventuella kuponger som finns under ”Mina kuponger” som inloggad på Klubb Felix.

Det datum då du loggar in första gången och får dina 10 välkomstpoäng, kommer att utgöra ”Startdatumet” för ditt Medlemsår. Medlemsåret är de tolv (12) månader som följer efter Startdatumet varje år. Under medlemsårets 12 månader samlar du poäng och blir belönad på de poängnivåer som triggar kuponger. Efter 12 månader nollställs ditt poängsaldo och du får påbörja en ny resa mot gratisrätter och rabattkuponger i Klubb Felix. Tidpunkten då du loggar in igen och får dina nya 10 välkomstpoäng utgör ditt nya ”Startdatum” och ett nytt medlemsår sätter igång.

3. Om Klubb Felix

Klubb Felix är en klubb för allt det goda. Ju mer du gillar Felix, desto mer Felix får du – när du samlar poäng.

Du kan endast tjäna poäng genom att som inloggad registrera en kod eller utföra andra poänggenererande aktiviteter i enlighet med den information som Klubb Felix då och då går ut med. Koden du registrerar hittar du på insidan av våra frysta enportionsrätter, vilket innebär att du behöver köpa våra produkter och registrera koderna för att få poäng. Poängen som du tjänar in är personliga och kan inte överföras till en annan person eller medlem. Du kan när som helst se ditt poängsaldo genom att logga in och besöka ”Mina poäng”.

När du blir medlem bjuder vi på dina första 10 poäng. Därefter behöver du registrera ytterligare 9 koder (90 poäng) för att nå upp till 100 poäng och trigga en gratisrätt; du får alltså den 10:e rätten gratis.

Eftersom det ingår en kod i din gratisrätt så bjuder vi på 10 poäng igen – därefter får du registrera ytterligare 9 koder (90 poäng) för att trigga ytterligare en gratisrätt. Osv, osv.

Utöver att du får gratisrätter efter varje uppnådd 100 poäng (dvs 10 registrerade koder) får du dessutom bonusrabatter längs vägen i form av digitala kuponger. Vilka bonusrabatter och poängnivåer detta gäller kan du ta del av på felix.se/klubbfelix/poängsystem.

4. Registrera kod

När du registrerar en kod får du poäng i Klubb Felix. Den unika koden finns tryckt på insidan av produktförpackningen på Felix frysta enportionsrätter. Du måste alltså köpa Felix enportionsrätter för att komma åt koden och få poäng. Koden består av 9 tecken och kan innehålla både siffror och bokstäver. Du registrerar koden som inloggad på Klubb Felix. Varje kod kan endast registreras en gång. För varje lyckad registrering får du 10 poäng.

5. Kuponger

Kupongerna i Klubb Felix är digitala och triggas automatiskt på sidan ”Mina kuponger”, i samband med att du uppnår en poängnivå som ger kupong. Kupongerna består av en unik sifferkod samt en QR-kod, det är en av dessa koder som du registrerar i kassan när du löser in kupongen.

När du vill nyttja kupongen i kassan hos din matbutik är det från din kupongsida på Klubb Felix, som du scannar QR-koden eller visar upp aktiverad kupong, för att lösa in. Möjligheten till att beställa en Print-kupong eller en SMS-kupong finns inte.

Kupongen kan aktiveras upp till 3 månader efter att den har blivit tillgänglig under ”Mina kuponger” på Klubb Felix. Utöver att du får en notis som inloggad på Klubb Felix, om att kupongen finns tillgänglig i samband med att du uppnår en viss belöningsnivå – så får du dessutom ett mail som uppmärksammar att du har en tillgänglig kupong som väntar (förutsatt att du har tackat ja till kommunikation via e-post). Från det att du aktiverar din kupong är giltighetstiden 1 månad för att lösa in kupongen, därefter blir den obrukbar.

6. Ansvar och rättigheter

Du som medlem i Klubb Felix är ansvarig för all aktivitet som sker via ditt medlemskonto. Detta innebär att du också är ansvarig för att i så hög grad som möjligt se till att endast du har tillgång till dina inloggningsuppgifter, som e-postadress och lösenord, och att du förvarar dessa säkert. Vi råder dig att använda ett unikt lösenord som du inte har använt till något annat konto. Om någon obehörig kommer åt ditt lösenord eller om ditt medlemskonto utsätts för intrång rekommenderar vi att du byter lösenord snabbt eller kontaktar vår support för ytterligare hjälp.

Arrangören ansvarar inte för:

  • Direkta, indirekta eller oavsiktliga förluster till följd avregistrering eller användning av webbplatsen.
  • Virus eller annan skada på användarens dator till följd av registrering eller användning av webbplatsen – däribland överföring av material, ljud, data, text, bilder och video från webbplatsen.
  • All felaktig eller oriktig inmatning av kod.
  • Obehörig åtkomst av eller stöld, förstörelse eller förändring av koder under kampanjens gång.


Ändringar kring medlemsvillkor:
Arrangören förbehåller sig rätten att när som helst ändra i medlemsvillkoren för Klubb Felix. Vid större ändringar som kan påverka medlemskapet väsentligt, informeras medlemmarna via e-post. När det däremot gäller mindre förändringar i klubben och dess villkor och bestämmelser, som inte påverkar medlemskapet i någon större grad, har Klubb Felix rätt att utföra dessa utan att skicka ut specifik information om uppdateringen. De uppdaterade villkoren gäller så fort de publiceras på Klubb Felix hemsida under ”Medlemsvillkor”. Vänligen håll dig uppdaterad om gällande medlemsvillkor på Klubb Felix hemsida, här finns alltid de senaste och gällande villkoren. Om du inte accepterar de nya villkoren har du alltid rätt att avsluta ditt medlemskap.