Arbetet för att minska vår miljöpåverkan börjar ute på åkrarna där våra råvaror växer, som till exempel gurkorna till Felix Smörgåsgurka. I samarbete med odlarna gör vi ständigt förbättringar för att göra produkterna så miljömässigt hållbara som möjligt. Med hjälp av forskningsinstitutet RISE har vi undersökt vad vårt arbete för mer hållbar odling har gett för resultat.
Det visade sig att klimatpåverkan från konventionell odling av vår gurka har minskat med över 25 procent sedan 2005. Till stor del handlar förbättringarna om större skördar per hektar (yta). Det innebär mindre utsläpp av ämnen som fosfor, kväve och kalium. Med stora skördar tar grödorna upp nästan alla näringsämnen som tillförs, så att man får mer gurka med mycket mindre miljöpåverkan. Dessutom har utsläppen från tillverkning av gödseln minskat kraftigt med hjälp av modern reningsteknik och effektiv energianvändning.
En stor hjälp är förstås våra kontraktsodlare, som finns i södra Sverige och odlar den gurka vi använder. Alla våra kontraktsodlare är anslutna till kvalitetssystemet Svenskt Sigill, vilket betyder att de uppfyller höga krav på livsmedelssäkerhet och aktivt arbetar med att begränsa sin miljöpåverkan. Vill du läsa mer om vår produktion och var våra råvaror kommer från kan du läsa om vår närodlade mat här.