
tips för en lyckad midsommarbuffé
Årets ljusaste och kanske mest älskade högtid är här! Solen står högt (förhoppningsvis!), barnen binder blomsterkransar, långbord dukas under äppelträden och någon försöker minnas alla stegen i små grodorna. Midsommar är fylld av traditioner – och såklart: mat. Men att fixa midsommarbuffén behöver inte vara ett stressigt projekt. Med klassiska rätter, smarta genvägar och inspiration från Felix, kan du bjuda på en somrig midsommarlunch som både smakar fantastiskt och är enkel att få till.
Vad äter man på midsommar?
I Sverige är midsommaren tätt förknippad med sill, potatis, jordgubbar och andra somriga smaker. Många av rätterna har djupa rötter i vårt kulturarv, men midsommarmat utvecklas också med tiden – med nya vegetariska alternativ, grillfavoriter och moderna sallader som sätter en personlig prägel på traditionerna.
Midsommarbuffén är en härlig mix av kallt och varmt, salt och sött – och med hjälp av våra produkter kan du enkelt komponera en buffé som passar hela familjen.


Inköpslista till midsommar
- Inlagd sill (gärna flera smaker)
- Färskpotatis
- Köttbullar
- Ketchup
- Lax
- Salladsmix
- Ägg
- Knäckebröd
- Potatissallad
- Ostpaj med västerbottenost
- Gräddfil
- Gräslök
- Rödlök
- Lemonad eller fläderdryck
- Jordgubbar
- Vispgrädde

5 tips för en midsommarbuffé
Innan vi dyker in i konkreta rätter listar vi här några tips som gör midsommarbordet till en succé:
Blanda kallt och varmt: Kombinera sill och sallader med gratänger och något grillat för variation.
Satsa på förberedelser: Välj rätter du kan göra dagen innan (som sillinläggningar, pajer och potatissallad).
Gör det plockvänligt: Skär upp allt i portionsbitar – det gör det lättare att äta stående eller utomhus.
Tänk på allergier och preferenser: Ha alltid ett vegetariskt och glutenfritt alternativ på bordet.
Maxa presentationen: Använd skålar i olika höjd, färska örter och ätbara blommor för att skapa midsommarkänsla även visuellt.
Sill och potatis – midsommarens självklara start
Ett klassiskt midsommarbord börjar med sill, färskpotatis och något krämigt till – som gräddfil eller brynt smör. Skapa variation med flera sillinläggningar och bjud på enkla tilltugg som snittar med västerbottenost och kräftor eller potatiskroketter med topping.


Pajer, sallader och grill
Mättande pajer, som västerbottenpaj eller skaldjurspaj, passar perfekt på buffén, särskilt när de kan förberedas i förväg. Sallader tillför färg och balans – prova vår potatissallad med krispiga grönsaker. Och lägg till något varmt som våra grillade kycklingsspett eller delikatessköttbullar – en klick ketchup till är alltid uppskattat, särskilt av barnen.