Grillad laxbowl med jordgubbssalsa och asiatisk dressing

Grillad laxbowl med jordgubbssalsa och asiatisk dressing

Tillagningstid
40 min

Portioner
4

Ingredienser

Marinerad lax

  • 600 g laxsida, med skinn
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk soja
  • 0.5 st lime

Jordgubbssalsa

  • 250 g färska jordgubbar
  • 2 salladslökar
  • 0.5 kruka färsk mynta
  • 0.5 st lime

Övriga ingredienser

Recept

Blanda ihop sesamolja, soja och pressad lime till laxen.

Lägg laxen i en skål eller form och häll över marinaden. Låt marinera i kylen i minst 2 timmar, vänd runt efter halva tiden.

Tänd grillen och koka riset i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen.

Finhacka jordgubbar och mynta, strimla salladslöken, pressa över limen, och rör ihop till en salsa. Skär gurkan i tunna skivor.

Grilla laxen på indirekt värme, med skinnsida ner på ett fisknät eller en plåt. Grilla i ca 25 min, tills laxen blivit ljusrosa på ytan och faller isär när du skrapar på den.

Lägg riset i en djup tallrik. Toppa med grillad lax, jordgubbssalsa, sugarsnaps och gurka. Ringla över dressing, samt strö över sesamfrön och några myntablad.

Tips!

Ska du ut på tur är det bara att marinera laxen, förbereda riset och salsan hemma.