En svensk mathistoria

Felix historia tar oss tillbaka till den skånska landsbygden tidigt 1870-tal. Närmare bestämt Eslöv, där en liten fabrik hade börjat framställa ättiksprit så att familjerna och hushållen i trakten skulle kunna göra ättiksinläggningar på sina egenodlade gurkor och rödbetor.

Det var hit till Eslöv som Herbert Felix kom, en ung entreprenör från Tjeckoslovakien, med en passion för gurkor och konserver och med visionen att skapa framtidens mat. 1939 började han tillsammans med ättiksfabriken att producera inlagda gurkor.

Herbert Felix -Grundaren av Felix
Historiska bilder från Felix

Felix blev så småningom fabrikens varumärke och sedan dess har vi skapat många goda stunder till svenska folket. Grunden har alltid varit kärleken till lokalt producerad mat och en vilja att förenkla vardagen. Felix första produkt, inlagda gurkor, produceras än idag i Eslöv – i hjärtat av Skåne.

Från inlagda gurkor till ett flertal Svenska klassiker.

Genom att arbeta tillsammans med de lokala odlarna och främja svenskodlat blev Felix i början av 1950-talet störst i Europa på gurkkonserver. Men det var faktiskt potatismos till det svenska försvaret som blev startskottet för flera succéer. När det svenska försvaret ville ha ett lättransporterat livsmedel trädde Felix in och utvecklade ett svenskt potatismospulver. Produkten kom snart att bli en stor succé, vilket innebar att potatismos lanserades för hela svenska befolkningen.

Den snabba utvecklingen av konserver och inte minst djupfryst mat under 1950- och 60-talet, innebar lanseringar av bland annat Felix köttsoppa, glass, ravioli, pytt i panna, pommes frites och inte minst tomatketchup. Den ikoniska Felix tomatketchupen lanserades för första gången 1956. Sedan dess har vi gjort allt från köttbullar till risgröt och idag har vi produkter inom många olika kategorier.

 

Sverige har världens högsta konsumtion av tomatketchup, och Felix är det absolut största märket, nästan dubbelt så stort som närmaste konkurrent.

Felix är idag marknadsledare inom de flesta av sina områden och är omsättningsmässigt ett av de största varumärkena inom mat i Sverige. Felix fortsätter med att ständigt utvecklas och arbeta för en bra och näringsmässig sammansatt mat. Läs mer här.