Våra vegetariska proteinkällor

Att äta växtbaserat kan låta spännande, men vad finns det för ingredienser i växtbaserad mat?

Växtriket är fyllt med fantastiska grödor så som baljväxter och spannmål som är fantastiska källor till protein och viktiga näringsämnen. I Felix Veggie’s växtbaserade rätter använder vi både soja och ärta för att skapa köttsubstitut som smakar bra, mättar och har en bra näringssamansättning. Sojaprotein är ett växtbaserat protein som används i många växtbaserade produkter. En av anledningarna till att det är ett populärt protein är att det är en av de grödorna från växtriket som innehåller det som kallas ett fullvärdigt protein. Ett fullvärdigt protein innebär att proteinet har en hög kvalitet, och kan därmed likställas med proteinsamansättningen i kött.

Sojaproteinet som vi använder i vår Krögarpytt® Vegetarisk och Veggie Vegofärspaj samt Veggie Ost & Vegobaconpaj utvinns från sojabönor som odlats i Europa och Nordamerika. All soja som vi använder är certifierad, vilket innebär att sojan är kontrollerad och lever upp till Felix värderingar gällande bland annat arbetsvillkor och flertalet miljöaspekter, såsom vattenanvändning, biologisk mångfald och avfall. Vi använder oss av The Donau Soja association för sojan från Europa och The U.S Sustainability Assurance Protocol för sojan för USA. Odlingarna ligger inte i regnskogsområden och sojaproteinet vi använder är inte genmodifierat (GMO).

Alla baljväxter innehåller samtliga essentiella aminosyror som vi människor behöver och är därför viktiga och bra proteinkällor. Ärtprotein är med andra ord ett utmärkt protein att använda i vegetariska produkter inte bara utifrån ett klimatperspektiv, utan också utifrån ett hälsoperspektiv. Vi på Felix använder ärtprotein i våra Vegetariska Delikatessbullar och mer specifikt gula ärtor som är odlade i Europa. Vi eftersträvar alltid att använda svenska råvaror i den mån det går, och vi arbetar aktivt för att kunna gå över till svenskt ärtprotein så snart som möjligt.

Här hittar du vårt vegetariska sortiment!