Matsvinn

För oss på Felix är minskat matsvinn en viktig fråga. 25% av människans klimatpåverkan orsakas av livsmedlens värdekedja, och nästan en tredjedel av värdens jordbruksareal används till att producera mat som blir avfall. Därför är minskat matsvinn en mycket viktig miljöfråga.

Allt tas tillvara

Redan 1939 när Herbert Felix började producera inlagda gurkor var matsvinnstänket i fokus, det är vår Bostongurkan bevis på. Idag arbetar vi aktivt med att ta tillvara på spill från produktionen och använder det i olika syften. Degspill från våra pajer i Vansbro tas tillvara och ges som föda till lokala djuruppfödare. Äppelskal och kärnhus kör vi till en bonde i närheten som ger det till sina kor. När vi tillagar potatismos eller pommes frites så är det många potatisar som skalas och det blir mycket potatisskal över. Skalen används till att göra biogas som går till uppvärmning av bostäder men också bränsle till bilar. En del av skalen används också som djurfoder.  Spilltank på ketchup-produktion i Fågelmara gör att ingen ketchup går till spillo och undviker vattenreningsbehov. Sist men inte minst måste vi lyfta all vår fryst färdigmat som är ett hållbart alternativ då de har effektiv produktion och minskar matsvinn.