Start > Hållbarhet > Hela Sverige blommar
Hela Sverige blommar
Hela Sverige blommar är ett samarbets- och hållbarhetsprojekt som syftar till att värna om den biologiska mångfalden. Detta genom att vi på Felix tillsammans med odlare runt om i Skåne sår blommande fältkanter. Dessa zoner hjälper och gynnar våra pollinatörer som är en viktig grundsten för biologisk mångfald, och för oss som lokal livsmedelsproducent
Vad är Hela Sverige blommar
Hela Sverige Blommar är ett samarbets- och hållbarhetsprojekt som bygger på att skapa bättre förutsättningar för vårt ekosystem. Detta genom sådd av blommande fältkanter för att främja pollinerande insekter såsom bin och humlor. Genom att skapa bättre förutsättningar för pollinering bidrar dessa områden till en ökad biologisk mångfald och artrikedom. Projektet har funnits sedan 2021 och har idag sådda fältkanter motsvarande en yta på hela 2300 fotbollsplaner!
Projektet drivs av Hushållningssällskapet som administrerar, medan vi tillsammans med andra sponsorer står för ett- eller fleråriga fröblandningar. Lantbrukare i närområdet avsätter tid, bereder mark och sår fröerna.
På så sätt stöttar vi inte bara våra pollinatörer, utan också det lokala jordbruket. Tillsammans kan vi göra skillnad!
Biologisk mångfald
Biologisk mångfald handlar om variationsrikedomen bland levande organismer och av de ekosystem som de ingår i. Alla typer av liv i ett område, vare sig det är djur, växter, svampar eller mikroorganismer, utgör vad vi kallar biologisk mångfald. Dessa ekosystem är avgörande för att jordens ekosystem ska vara i balans och kunna ge oss människor det vi behöver för att överleva – som luft att andas, vatten att dricka och mat att äta. Väl fungerande ekosystem kan även mildra effekterna av extremt väder och underlätta större infångning av koldioxid.
Mångfalden av liv på jorden har minskat drastiskt sedan 70-talet och den biologiska mångfalden är starkt hotad. Den globala matproduktionen har varit en starkt bidragande orsak till det.
Fakta om Hela Sverige Blommar
- Exempel på blommor man kan se i projektets fältkanter är; bovete, honungsört och solros.
- Sedan projektets start har det såtts fältkanter med en yta motsvarande 2300 fullstora fotbollsplaner med både ettåriga- och fleråriga fröblandningar!
- Exempel på vanliga pollinatörer är olika sorters honungsbin och humlor.
- Felix odlar majoriteten av sin potatis, gurka och rödbetor i Skåne!
- 2024 deltar 740 lantbrukare i projektet, där vi i Skåne tillsammans står för cirka 400 lantbrukare och hela 450 av de totalt 1600 hektaren blomstrande mark.