Go Back
+ servings

Pepparkakscheesecake med knäckiga mandlar

En ljuvlig julcheesecake som kombinerar en kryddig pepparkaksbotten med len färskoströra. Toppa med äppelmos och knäckigt kanderade nötter för en frisk och festlig dessert som garanterat blir en favorit på julens fikabord.
Pepparkakscheesecake med äppelmos och kanderade nötter.
Portioner 10 port

INGREDIENSER

Botten

  • 150 g digestivekex
  • 100 g pepparkaka
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 400 g färskost
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde

Kanderade mandlar

  • 1 msk sirap
  • 0,5 msk strösocker
  • salt
  • 50 g sötmandel

Topping

RECEPT

Botten

  • Mixa kex och pepparkakor grovt i en matberedare tillsammans med smöret. Tryck ut massan i botten en form med löstagbara kanter, ca 25 cm i diameter.

Fyllning

  • Skilj på äggvitor och äggulor. Vispa äggulorna med sockret. Tillsätt färskosten och fröna från vaniljstången.
  • Vispa grädden och vänd försiktigt ner i smeten.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd också försiktigt ner i smeten. Häll upp smeten i formen och låt stelna i frys minst 3 timmar. Gör under tiden kanderade mandlar.

Kanderade mandlar

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Låt sirap, socker och salt koka ihop i en kastrull. Rör ner mandlarna i kastrullen och blanda väl.
  • Sprid ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i ugnen i ca 10 minuter. Rör om någon gång under tiden.
  • Separera nötterna från varandra och hacka grovt.

Montering

  • Bred ut ett tunt lager äppelmos på kakan och tag försiktigt bort kanterna på springformen. Toppa kakan med de kanderade nötterna.

Dela