Go Back
+ servings

Krämig tomatsoppa med frasig grilled cheese

En snabb och riktigt god tomatsoppa som blir extra härlig tillsammans med varma, frasiga grilled cheese-mackor. Comfort food när den är som bäst!
Skål med tomatsoppa toppad med basilika och pamesanost med grilled cheese mackor.
Portioner 4

INGREDIENSER

Tomatsoppa

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackad
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 msk basilika
  • 0,5 msk torkad timjan
  • 400 g krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk Felix tomatpuré
  • 1 msk vinäger
  • 2 dl grädde (valfritt)
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk basilika
  • parmesanost (valfritt till servering)

Grilled cheese

  • 8 skivor surdegsbröd
  • cheddarost, eller annan ost som smälter bra
  • smör

RECEPT

  • Stek löken och vitlök i olivolja i en hög kastrull tills dens mjuknat. Tillsätt tomatpuré och de torkade kryddorna och rör om.
  • Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärning. Salta och peppra. Tillsätt eventuellt lite grädde, och mixa soppan slät med en stavmixer.
  • Medans soppan kokar ihop gör ostmackorna. Smöra brödskivorna på den sidan de ska stekas på. Lägg ost emellan skivorna och stek mackorna i en varm stekpanna med smöriga sidorna utåt. Tryck gärna till lite med en stekspade, och vänd när mackan har fått fin färg och osten har börjat smälta.
  • Servera soppan varm, riv gärna lite parmesan över och ringla lite olivolja samt lite färsk basilika över. Grilled cheese är det perfekta tillbehöret!

Dela