Dessert

Pommes pressé caramélisé med rotselleri
och sockerrostade gryn de havre.

…med andra ord: äppelbullar med kanel och havregryn!

Portioner
4

Ingredienser

  • 200 g Felix Äpplemos
  • 120 g Rotselleri
  • 300 g svenska äpplen
  • 60 g havregryn
  • 100 g socker
  • 30 g rapsolja
  • 40 g smör
  • 10 g färsk rosmarin
  • 5 g kanel
  • 3 g svartpeppar
  • Salt

Recept

Skala, tärna ock koka rotselleri tills den blir mjuk. Mixa sedan med äppelmoset.

Koka äppel- och rotsellerimoset i en kastrull på låg värme för att den ska bli karamelliserad. Moset ska bli mörkare, men rör runt så att det inte bränner fast.

Blanda havregryn med olja, lite salt och hälften av sockret, rosta i ugn på 150°C tills de fått färg och sockret smält ut.

Om du har ett kuljärn så gör söta små kulor av äpplet, annars kan du använda små äpplen eller skära i en rund form. Det som blir över från äpplena kokar du med äppel- och rotsellerimoset.

Stek äpplet i kryddor, smör och socker på medelvärme till det blivit mjukt. Tänk på att spara ”såsen” i pannan eftersom mycket smak sitter där.

Lägg äppel- och rotsellerimos i botten av tallriken och toppa med steka äpplen och havregryn, avsluta med ”såsen” från pannan.

Smaklig klimatsmart måltid önskar vi på Felix! 

För en extra nobulle-touch

Om du, som på bilderna, vill garnera lite extra så lägg till ett par späda blad av
t ex citronmeliss.