Vår undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill leva och äta mer hållbart. Men vilken typ av mat anser svenskarna är bäst ur klimat- och miljöhänsyn, och vad lägger man egentligen i begreppet ”hållbar mat”? Här sammanfattar vi några av de insikter vi tar med oss från detta avsnitt:
Nästan hälften av svenskarna anser att närproducerat är en av de viktigaste faktorerna för att vardagsmaten ska vara bra för klimat och miljö.
Samtidigt som vurmen för den lokala maten har många positiva effekter framhåller experter vikten av att titta på hela produktionskedjans klimat- och miljöpåverkan, och att livsmedelsföretag här har ett ansvar att guida konsumenter rätt genom ökad transparens.
Konsumenter handlar inte sällan lokalt utifrån anledningar som sträcker sig bortom klimat- och miljöfaktorer, såsom bättre djurvälfärd, schyssta
arbetsvillkor och livsmedelssäkerhet.
En viktig drivkraft att handla närproducerad mat är viljan att stötta lokala aktörer, något som i och med coronakrisen upplevs som mer angeläget än någonsin.