Hållbar mat - mer än klimat

Vår undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill leva och äta mer hållbart. Men vilken typ av mat anser svenskarna är bäst ur klimat- och miljöhänsyn, och vad lägger man egentligen i begreppet ”hållbar mat”? Här sammanfattar vi några av de insikter vi tar med oss från detta avsnitt:

Närproducerad mat bäst för klimat och miljö enligt svenskarna

Nästan hälften av svenskarna anser att närproducerat är en av de viktigaste faktorerna för att vardagsmaten ska vara bra för klimat och miljö.

Viktigt att se till matens totala klimat- och miljöpåverkan

Samtidigt som vurmen för den lokala maten har många positiva effekter framhåller experter vikten av att titta på hela produktionskedjans klimat- och miljöpåverkan, och att livsmedelsföretag här har ett ansvar att guida konsumenter rätt genom ökad transparens.

Lokala maten upplevs som hållbar utifrån bredare perspektiv

Konsumenter handlar inte sällan lokalt utifrån anledningar som sträcker sig bortom klimat- och miljöfaktorer, såsom bättre djurvälfärd, schyssta
arbetsvillkor och livsmedelssäkerhet.

Stötta lokala aktörer upplevs som viktigare än någonsin

En viktig drivkraft att handla närproducerad mat är viljan att stötta lokala aktörer, något som i och med coronakrisen upplevs som mer angeläget än någonsin.

Ladda ner och läs hela rapporten här!

Ladda ner rapporten