Den mest färgsprakande potatisen från Dösjebro

Dennis är 4:e generationen potatisodlare på gården i Dösjebro. Allt började då hans farfars far Jöns Jönsson startade lantbruk på 20-talet. Han köpte en liten gård tack vare pengarna hans far hade tjänat ihop och började odla potatis. Idag är egendomen betydligt större och Dennis odlar en mängd olika potatissorter bl. a. Mandelpotatis, Amandine och Rosa Gold.

Potatis från odlare Dennis Jonsson -Felix

Dennis är en av tre utvalda odlare som levererar Rosa Gold potatisar till Felix. Med sin fina lila färg är denna sorten inte så vanlig på marknaden och när Dennis började odla dem för några år sedan ville butikerna först inte ha dem. Men både Dennis och Felix tycker att det är spännande med nya sorter och därför är han nu bland de första som odlar dessa vackra lila potatisar för Felix.

”Att odla potatis kräver tålamod”

”Det är så härligt att sätta den första nypotatisen och följa när den växer och till slut kommer upp. Varje år vill man bli bättre och odla de bästa potatisarna. Men det gäller att ha tålamod. Till exempel får man inte sätta dem för tidigt, jorden behöver vara 8-10 grader. Man får inte skynda! Blir potatisen stressad blommar den inte.”

Dennis jobbar i lantbruket tillsammans med sina föräldrar, som bor på gården, och några anställda. Han var inte säker på att han skulle vilja överta gården. Det var först när han såg att gården utvecklades och fick intressanta samarbeten som han bestämde sig för att vara med. Idag har Dennis jobbat på gården i 20 år.

 

Felix potatis kroketter     Felix Gårsds Pommes          Felix Svenska färskpotatis     felix pommes chateau

Samarbetet med Felix

”Det bästa med att driva lantbruk är att man träffar folk och att man får vara ute mycket. Det känns härligt att se natur och årstider skifta. Ibland tar jag med barnen till jobbet, det är roligt att vara tillsammans på gården. Då är vi 3 generationer där; barnen, jag och min far!”

Dennis Jonsson oflare -felix

Mer om våra odlare

Mer om våra odlare