Den ohållbara matskammen

I takt med att mat och dryck blivit allt viktigare identitetsmarkörer har det vi äter och dricker även blivit något vi både skryter och skäms över att konsumera. Den starka kopplingen mellan mat, status och skam visar sig få en rad konsekvenser – inte bara hur vi uppfattar oss själva och andra, utan även för hållbara matval.

Vi skryter över mat som symboliserar medvetenhet…

När svenska folket får lista vad de anser är skrytmat hamnar mat och dryck som på olika sätt symboliserar medvetenhet – antingen i form av kunskap om mat och dryck, eller i form av hälso- och klimatmedvetenhet i topp. Dessutom anser nästan sju av tio att hållbar mat blivit en statussymbol.

… och skäms över mat som får oss att framstå som omedvetna

På samma sätt som vi skryter om mat som får oss att framstå som medvetna, döljer och skäms vi allt mer över mat som på olika sätt symboliserar omedvetenhet, till exempel kött eller mat som inte är miljömärkt/etiskt märkt. Det finns även en utbredd uppfattning om att färdigmat är mindre hälsosam och hållbar, vilket bland annat innebär att många föräldrar får dåligt samvete att servera det till sina barn.

Hållbarhetselitism hindrar hållbar utveckling

Det faktum att hållbar mat upplevs vara till för en elit hindrar enligt experter hållbara matval bland den breda massan. Samtidigt spås en mer demokratiserad inställning till industritillverkad mat, i takt med att fler inser hållbarhetsfördelarna med storskalig matproduktion.

Ladda ner och läs hela rapporten här!

Ladda ner rapporten