Hållbarhet

Som ett av Sveriges största livsmedelsföretag har vi på Felix ett stort ansvar att verka mot en hållbar riktning. Och det gör vi. Vi arbetar hårt för att minska klimatpåverkan av vår produktionsprocess och för att ta fram mer hållbara, men fortfarande lika goda produkter. För oss är även närproducerat, ekologiskt och vegetariskt viktigt i vårt hållbarhetsarbete. Det kan du läsa mer om här.

Nya hållbara förpackningar

Hållbara förpackningar är en hjärtefråga för oss på Felix. Vi arbetar kontinuerligt med att hitta så miljövänliga förpackningar som möjligt. I nära samarbete med leverantörer och kunder arbetar vi med att förbättra befintliga förpackningar och hitta nya mer miljövänliga alternativ och vi har kommit en bra bit på vägen. Våra förpackningar är FSC märkta, vilket innebär att skog som går till förpackningsutveckling hanteras på ett ansvarsfullt vis. 50 % av vårt glas är återvinningsbart. Vi har minskat plasten i våra skålar och idag gör vi vår egen ketchupflaska.

Föreställ dig 15 varv runt jorden på ett år. Eller 60 000 mil i lastbil runt ekvatorn. Det gjorde vi, när vi tog fram Felix nya ketchupflaska. Och vi visste att vi ville göra skillnad. Vi ville göra bättre. Så vi bestämde oss för att tillverka våra egna flaskor, istället för att köpa dem färdiga från England och frakta dem hit till Sverige. Då kunde vi minska transporterna med – just det, 15 rundor runt Tellus.

Tänk dig nu istället en transport från Lidköping till Sveriges trädgård, Blekinge. Så kort färdas de små rör, som vi i vår ketchupfabrik i Fågelmara själva blåser flaskor av. Och rören tar så lite plats att vi kan minska antalet lastbilsresor drastiskt. Det innebär att vi med de nya grönare flaskorna minskar koldioxidutsläppen från flasktransporter med 90%! Med ett användarvänligare grepp och en lite större kapsyl som gör att du kan ställa flaskan upp och ner, är det också lättare att få ut all ketchup. På så sätt undviker vi matsvinn.

Vi köper dessutom så koncentrerad råvara som möjligt och späder den hos oss för att inte behöva frakta vatten. Från fabriken i Fågelmara når sedan Felix ketchup dig i din lokala butik. En mycket kortare sträcka från flaskinköp till tillagning till middagsbordet helt enkelt. Det är vi stolta över.

Minskat matsvinn

För oss på Felix är minskat matsvinn en viktig fråga. Idag står matsvinn för ungefär en fjärdedel av människans klimatpåverkan. Orkla Foods Sverige är en av medfinansiärerna till Sveriges första Social Supermarket – Matmissionen. Här kan de personer som lever på försörjningsstöd bli medlemmar får då handla för en tredjedel av priset. Men självklart är alla välkomna att handla! Felix bidrar med varor vi har överskott på och kan på så vis hjälpa socialt utsatta samtidigt som vi minskar matsvinnet!

Vi tar också tillvara på spill från produktionen. Äppelskal och kärnhus kör vi till en bonde i närheten som ger det till sina kor. De tycker att det är kalasgott! När vi tillagar potatismos eller pommes frites, så är det många potatisar som skalas och det blir mycket potatisskal över. Skalen används till att göra biogas på vår egen biogasanläggning (anläggningen ägs av Orkla Foods Sverige och Eslövs kommun). Biogasen värmer upp 400 villor i Eslövs kommun och resterande mängd ger bränsle åt 50 bilar per år.

Hållbar produktion

Att vara återhållsamma med jordens resurser är viktigt och vi arbetar kontinuerligt för en hållbar matproduktion. Här är några exempel på vad vi gör:

  • Rent dricksvatten är långt ifrån en självklarhet i många länder och därför är vi sparsamma med vatten. De senaste åren har vi minskat vår förbrukning med tusentals liter.
  • Vi arbetar ständigt med att hitta nya lösningar för att minska vår energiförbrukning och de senaste fem årens energibesparingar motsvarar årsförbrukningen hos nästan 4500 villor (20.000 kWh/år och villa).
  • Vi använder aldrig flyg till att transportera våra råvaror och produkter.
  • Det är självklart för att oss att släppa ut så lite koldioxid som möjligt. Allt material som blir över vid tillagningen av maten sorteras och återvinns.
  • Under hösten 2011 har certifierad palmolja ersatts med rapsolja för fritering och stekning av potatis, köttbullar och Krögarpytt®.
  • Alla transporter från Orkla Foods Sveriges lager i Helsingborg till Coops centrallager i Bro utanför Stockholm sker på järnväg. Det minskar lastbilstransporterna på våra vägar med ungefär 12 000 mil och koldioxidutsläppen med 125 ton per år.